Menginap di Akar Lima, Kulim – again-

Assalamualaikum selamat pagi Jumaat 🙂

Rajin aku online pagi-pagi ni untuk update apa yang patut. Minggu lepas aku balik belah utara sebab ada wedding cousin dekat Penang. Alang-alang dah kat Penang so kami pun singgah ke Kulim. Kalau dah balik ke Kulim memang tempat penginapan pilihan adalah Akar Lima.

akar lima

Ini merupakan kali ke-2 aku menginap di sini. Cerita pasal 1st stay aku dulu boleh baca di sini. 

Well kali ni aku nampak ada sedikit perubahan dengan penambahan meja dan pangkin untuk makan. Maksudnya Akar Lima dah makin maju. Ramai yang datang untuk makan. Ya la makanan dia semua sedap-sedap. Rugi sapa yang dok Kulim tak datang merasa makanan kat Akar Lima.

akar lima 1

Menu baru pun ada tapi aku tak pasti yang mana satu. List menu dan harga yang terbaru seperti di bawah.

menu di akar lima

Pilihan aku kali ni adalah  Grilled Lamb with mash and salad. Sedappnyerrrrr

akar lima menu

Yang ini menu baru.

Pulled Beef Sandwich

akar lima menuu

akar lima menuuu

Pada waktu pagi pula breakfast sama best macam dulu. Breakfast included dalam pakej ya. So tak perlulah susah-sudah cari breakfast kat luar. Kita breakfast ala-ala omputeh gitu.

breakfast di akar lima

breakfast di akar limaa

akar limaa

Until we meet again Akar Lima. The best place to stay and eat in Kulim. Thank you Akar Lima 🙂

at akar lima kulim

BnB : AKAR LIMA , KULIM

Hari Sabtu lepas aku balik kampung. Setelah bertahun tak balik akhirnya aku pulang juga. Bukan kampung la tapi hometown tempat aku membesar dan bersekolah sampai tingkatan 5. Balik sebab ada wedding di Ipoh dan alang-alang dah ke utara jadi harus ziarah rumah saudara-saudara.

Kami tak tidur di rumah saudara sebab tak nak menyusahkan. Kami pilih untuk bermalam di Akar Lima sebab umi cakap best. Umi dan adik bongsu aku dah pernah datang sini bulan April lepas.

Untuk pengetahuan semua, Akar Lima ni macam homestay tapi bukan homestay. Lebih tepat dipanggil BnB. Bagi yang tak tahu BnB itu apa meh sini aku copy paste dari pakcik Google.

A bed and breakfast (Typically shortened to B&B but also spelled BnB in Internet usage ) is a small lodging establishment that offers overnight accommodation and inclusive breakfast, but usually does not offer other meals. Typically, bed and breakfasts are private homes or family homes offering accommodation with fewer than 10 bedrooms available for commercial use.

Continue reading →

Short Trip to Port Dickson

Percutian pendek selama 2 hari 1 malam di Grand Lexis Port Dickson pada 15 dan 16 Oktober. Yes, walaupun cuma 2 hari saja tapi sangat best sebab pertama abang aku yang belanja menginap kat situ. Hihi

Kedua dapat rehatkan minda dan badan. Ini yang penting sebenarnya.

Hotel Grand Lexis

grand lexis

yang sebelah kanan Grand Lexis sebelah kiri Lexis

 

gambar ni diambil masa kita naik buggy ke bilik. coolkan

Tempat penginapan kami ialah di Water Villa. Jadi kita melalui jalan yang bawah dia air.

Water Villa

Ini dia buggy

Jom ikut tour dalam bilik

Our Room

Our Room

aku tidur dekat kerusi panjang hehe

aku tidur dekat kerusi panjang hehe

ok ini mahal. setiap satu RM5 padahal tadi aku beli kacang tu dekat petronas baru RM1.80 so jangan makan.

ok ini mahal. setiap satu RM5 padahal tadi aku beli kacang tu dekat petronas baru RM1.80 so jangan makan.

semua benda asas kat rumah ada so best

yang paling best ni ha sebab ada private POOL yeayyy

yang paling best ni ha sebab ada private POOL yeayyy

Setelah berehat-rehat waktu petang kita keluar untuk mencari makanan. Tempat yang dituju ialah Pantai Teluk Kemang,Port Dickson. Sudah makan-makan pergi ke arah pantai untuk tengok sunset.

SubhanAllah, cantik

SubhanAllah, cantik

Dah maghrib jadi lantas pulang ke hotel. Ada yang terjun ke dalam pool sempat lagikan. Aktiviti malam pergi makan dekat restoran berdekatan. Makan ikan siakap tiga rasa sangat sedap. Alhamdulillah semua orang makan dengan kenyang. Habis makan kita pergi karaoke dekat kedai atas. Family karaoke. Ok part ni tak payah cerita sebab bukan sedap pun nyanyi. haha

Balik hotel terus tidur dan esoknya bersedia untuk aktiviti selanjutnya.

Esok paginya aktiviti pertama yang kami buat ialah memanah. Fuyooo memanah tu. Wajib cuba. Wajib. Jadi kami 5 beradik yang akan beradu sesama sendiri untuk melihat sapa yang dapat shoot paling banyak masuk ke dalam center point. Aku pun acah-acah terer kan. 

amacam ada gaya tak, anak didik legolas ni.ahaks

amacam ada gaya tak, anak didik legolas ni.ahaks

So final skor aku tak menang tapi still ranking top 3. haha tengok ni my score

not bad kan

not bad kan

 not bad lah for first timer mencuba memanah. still hit bulatan kuning yang ketiga. hehe

InsyaAllah i want to learn archery. Its a good sport. Lagipun kan Rasulullah suruh kita belajar memanah,berenang dan menunggang kuda. 🙂

Alrite, thats all i can write about my trip to Port Dickson. Terima kasih pada semua ahli keluarga for the lovely short vacation.

tata,