Cara bancuh inai untuk rambut

Assalamualaikum

Ini cara aku bancuh inai untuk diletakkan di rambut. Aku rasa cara bancuh ni ada banyak version tapi hari ni aku tunjuk yang paling senang saja. Hanya menggunakan inai serbuk asli dan juga yogurt plain.

inai serbuk asli dan yogurt plain

masukkan inai ke dalam mangkuk yogurt. sukatan dia korang boleh agak-agak je.Β 

inai serbuk dan yogurttak perlu campur air langsung. just mix kan kedua-duanya sehingga sebati.

hasilnya begini

kalau nak warna gelap lagi boleh saja campur dengan asam jawa atau dengan benda-benda lain tapi yang tu nanti kita buat posting lain ye.

seterusnya aku pakai wrap container untuk balut kepala.

korang letak inai tu biar kena kulit kepala sama untuk kasi sejuk kulit kepala kita. letak keseluruhan rambut dan balut saja dengan plastik ni. biar lebih kurang setengah jam ke sejam lepas tu basuh. Nak basuh dengan air biasa atau guna shampoo pun boleh saja.Β 

hasilnya rambut aku jadi lembut dan warna coklat-coklat sikit. haha oh ya jangan lupa untuk sapu minyak zaitun dekat rambut. Nanti lagi jadi cantik πŸ™‚

Aku simpan inai dalam botol comel ni. Botol ni masa beli dadih sedut. Trend sekarang semua pakat letak dalam botol. Β Comel kan ^^

This entry was posted in BEAUTY.

12 comments

  1. Mira says:

    Awat bila pakai kan, setiap kali mandi keluar air warna kuning2 merah dr rambut? Bila kita inai rmbut, mmg jadi mcm tu ke?

    • imaa says:

      salah satu function yogurt adalah melembapkan. jadi boleh repair rambut yang kering dan rosak. klu inai dengan air saja pun boleh cuma klu guna sekali dengan yogurt lagi ok. selain untuk rambut yogurt plain tu boleh pakai untuk buat masker letak dekat muka πŸ™‚

Leave a Reply